Ako pripraviť to najlepšie kuracie mäso na grile? Vyžaduje si to prax a bude to raz, dva

25. septembra 2024 ∙ 5 min čítanie

Grilované kuracie mäso patrí nepochybne k najobľúbenejším druhom. Možno si myslíte, že každý môže hodiť kuracie mäso na gril a urobiť z neho šťavnatú pochúťku. Ale pozor - nie je to také jednoduché, ako sa môže zdať. Ak nechcete mať vysušené alebo spálené kúsky, je dôležité dodržiavať správny postup. My vám teraz poradíme, ako sa stať majstrom grilovania.

Grilovanie kuracieho mäsa krok za krokom

Zaujíma vás, ktorá časť kuracieho mäsa je najvhodnejšia na grilovanie? Môžeme vás uistiť, že na tom nezáleží. Môžete grilovať celé kurča, stehno alebo kuracie prsia. Je skrátka len na vás, pre čo sa rozhodnete. Základným pravidlom je však marináda, ktorá je v prípade kuracieho mäsa veľmi dôležitá. Kuracie mäso je samo o sebe nevýrazné a môže sa ľahko vysušiť. To naozaj nechcete!

Pst, vieme, ako grilovať kuracie mäso bez rizika!

Napadlo vám niekedy, že grilovanie kuracieho mäsa môže byť niekedy nebezpečné? Neplatí to len pre grilovanie, ale pri kuracom mäse všeobecne, je dôležité byť opatrný od nákupu až po prípravu. Uistite sa, že mäso nezapácha, nie je po dátume spotreby.

Trvanlivosť hydinového mäsa je pomerne krátka. Preto je dobré spotrebovať ho najneskôr deň po kúpe alebo ho nechať zamraziť.

Potom môžete mäso naložiť do marinády raz, dva. Mäso nakrájajte, okoreňte podľa chuti, zalejte dostatočným množstvom oleja a môžete pridať aj cesnak. Marinovanú mňamku vložte do chladničky a nechajte ju odpočívať. To je všetko! Teraz môžeme prejsť k samotnému grilovaniu. Pripraviť prepečený a šťavnatý kus mäsa nie je také náročné, keď viete, ako na to!

Tip na super marinádu

Pripravte si marinádu na grilované kuracie prsia, ktorá dodá mäsu skutočný šmrnc.

Čo budete potrebovať?

Suroviny:

100 ml olivového oleja
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
3 polievkové lyžice sójovej omáčky
2 polievkové lyžice balzamikového octu
50 g hnedého cukru
3 strúčiky cesnaku (nadrobno nakrájané)
1 polievková lyžica worcestrovej omáčky
1 kg kuracích pŕs
soľ podľa chuti
čerstvo mleté korenie

Samotný postup bude hotový behom chvílky. Zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, sójovú omáčku, ocot, cukor, cesnak, worcester, soľ a korenie. Kuracie prsia poprepichujte vidličkou, vložte do misky, zalejte marinádou a uložte do chladničky aspoň na 4 hodiny.

Po grilovaní môžete posypať nakrájanou petržlenovou vňaťou a pokvapkať citrónom.

Pravidlá grilovania kuracieho mäsa

Aby bolo grilované kuracie mäso naozaj dobré, musíte dodržiavať niekoľko zásad. Ak sa ich budete držať, zvládnete to rýchlejšie, než napočítate do troch! Čo teda môžete urobiť, aby mäso nebolo suché, spálené alebo nedopečené? Pst, my vám poradíme.
  • Pred grilovaním nechajte mäso aspoň hodinu ponorené v marináde.
  • Predtým, ako mäso položíte na gril, zotrite z neho marinádu.
  • Dobre očistite grilovací rošt a zľahka ho potrite olejom. Zabránite tak pripečeniu mäsa k roštu.
  • Uistite sa, že je gril dostatočne rozohriaty. Ideálna teplota je 160 až 180 °C.
  • Dôležitá je aj vzdialenosť roštu nad uhlím. Tým dosiahnete strednú teplotu, ktorá je ideálna na pečenie.
  • Mäso potrite marinádou až na grile. Najprv hoďte kurča na gril a asi desať minút pred vybratím z grilu ho potrite marinádou. Zabezpečíte tak dokonale šťavnaté mäso. Potierať môžete počas celého grilovania, čím väčšiu starostlivosť mäsu venujete, tým bude chutnejšie. 
  • Mäso grilujte päť minút z oboch strán pod zatvoreným vekom. Dlhšie grilovanie pod vekom je vhodnejšie na celé kurča.
  • Ak si chcete pochutnať na krídelkách, grilujte ich na priamom ohni v strede grilu dve minúty z každej strany. Potom ich premiestnite na stranu a grilujte nepriamo pol hodiny.
  • Grilované kuracie prsia sa pripravujú rýchlejšie, na ich prípravu stačí grilovať na otvorenom grile 5 až 6 minút z každej strany a potom ich nechať dopiecť na okraji grilu.
  • A je to! Potom ich stačí vybrať, nechať odpočívať a podávať hladným hosťom. Úspech je zaručený!

Hotové grilované mäso musí byť dostatočne prepečené - nie krvavé! Vnútorná teplota by mala byť aspoň 77 °C. Len tak sa zabráni prítomnosti rôznych parazitov a patogénov, ktoré by vám mohli pokaziť pôžitok z jedla.

Čomu sa vyhnúť?

  • Grilovanie si vyžaduje čas. Nie je potrebné do mäsa neustále pichať a obracať ho. Zabudnite na vidličku, tá je doslova zabijakom šťavnatého mäsa. Na obracanie sa skvele hodí obracačka alebo kliešte.
  • Častou chybou je grilovanie na príliš vysokej teplote. Rozhodne nie je pravda, že čím vyššia teplota, tým rýchlejšie bude mäso hotové.
  • Keď mäso vyberiete z chladničky, nezabudnite ho pred grilovaním nechať chvíľu odpočívať. Stačí pol hodina. Nemajte obavy, za ten čas sa mäsu nič nestane.
A teraz už neostáva nič iné, len vám popriať dobrú chuť!

Nezmeškajte zľavy ani novinky

Mám záujem o odber newsletteru

Zľavy

Výpredaj

Novinky

Odber je možné kedykoľvek odhlásiť