Príprava jedla na grile je skvelá vec. Aby ste však nemuseli dlho čakať a aby ste jedlo grilovali rovnomerne, musíte gril správne rozohriať. Pozrite sa, ako to urobiť, ak máte gril na drevené uhlie, ale aj iné typy grilov.
Bez ohňa by nebolo grilovania. Teraz sa pozrieme na to, ako zapáliť jednotlivé typy grilov, aby ste si mohli vychutnať pôžitok z jedla a samotného grilovania:
Grily na drevené uhlie
Ideálnym nástrojom na zapálenie grilov na drevené uhlie je tzv. štartovací komín. Ide o kovový valec, ktorý má v spodnej časti otvory umožňujúce prúdenie vzduchu. Vo vnútri sa nachádza rošt a po stranách úchyty na jednoduchú manipuláciu. Gril môžete zapáliť v priebehu okamihu.
Stačí umiestniť štartovací komín na gril, konkrétne ho umiestniť na rošt v mieste, kde sa uhlie nachádza. Pod komínový štartér umiestnite niekoľko podpaľovacích kociek a na vrch nasypte drevené uhlie. Zapáľte podpaľovače cez spodný otvor. Uhlie by malo byť hotové približne za 15 minút. Uhlíky spoznáte podľa toho, že sú na okrajoch rozpálené. Potom už len pomocou úchytiek vyprázdnite komín do grilu. Ak používate brikety, čas uhoľnatenia je o niečo dlhší. Zvyčajne sa počíta s 20 až 30 minútami. Správny čas zistíte podľa jemného popola, ktorý sa na briketách tvorí.
Plynové a elektrické grily
Tieto typy grilov majú úplne iné ovládanie ako grily na drevené uhlie. Elektrické grily sa zvyčajne len zapojia do zásuvky, nastavia na požadovanú teplotu a potom sa čaká, kým sa rozohrejú. V prípade plynových grilov závisí od výrobcu a typu grilu. Prvým krokom by preto malo byť prečítanie návodu na použitie. Zvyčajne otvorte veko grilu (aby sa nemohol hromadiť unikajúci plyn) a otvorte ventil plynovej fľaše. Počkajte minútu, aby sa plyn dostal do potrubia. Potom stačí zapáliť horáky, nastaviť ich podľa potreby a zatvoriť veko. Za 10 až 15 minút je váš gril predhriaty.
TIP: Máte úplne nový gril? Skôr ako na ňom začnete pripravovať jedlo, nechajte ho rozhorieť. To znamená, že nastavte maximálny ohrev alebo rozpáľte drevené uhlie alebo brikety a potom nechajte gril vychladnúť.