Máte chuť na dokonalý steak a premýšľate, ako ho pripraviť? Stačí, ak sa budete držať jednoduchého návodu a výsledok bude dokonalý. Úžasne prepečený, tak akurát šťavnatý a krehučký, mňam. Ak sa vám už zbiehajú sliny, potom verte, že to zvládnete. Vyžaduje si to však trochu viac prípravy. V tomto prípade nestačí len kúpiť mäso v obchode a hodiť ho na gril.
Pokiaľ ešte nemáte záhradný gril, je najvyšší čas si ho zaobstarať. Bez grilu nebudete mať luxusný steak. Lenže sám sa skrátka neurobí. Takže raz, dva, tri, začíname!
Dobrý steak si môžete pripraviť na elektrickom grile, čo ocenia najmä ľudia, ktorí chcú grilovať na balkóne. Výhodou je ľahká prenosnosť, nevýhodou nutnosť napájania. Na prípravu steakov sa používa rebrovaná plocha.
V posledných rokoch sa stali mimoriadne obľúbenými plynové grily. Sú vhodné do záhrady, ale aj na balkón alebo terasu. Okrem toho sa rýchlo rozohrejú, takže na svoj steak nemusíte dlho čakať.
Ak túžite po mäse s dymovou arómou, vyberte si klasický gril na drevené uhlie. Tieto grily navodzujú atmosféru klasického táborového ohňa, ale nie sú vhodné na terasy a balkóny.
Skôr než si vychutnáte lahodný steak s priateľmi a rodinou, musíte gril pripraviť. Je potrebné ho vyčistiť a pred prípravou steaku ho poriadne rozohriať, ideálne na teplotu 210 °C. Mäso nedávajte na studený rošt, pretože z neho vytečie šťava, a to predsa nechcete.
Ak už máte záhradný gril a chystáte sa ugrilovať najlepší steak, aký ste kedy jedli, potom je potrebné začať s výberom mäsa. V tomto prípade sa rozhodne neoplatí šetriť. Základom skvelého steaku je kvalitné mäso.
Pokiaľ máte v blízkosti mäsiarstvo, je vždy najlepšie ísť si mäso kúpiť tam. Je pravda, že kúpiť steak na gril je celkom veda. Nie každý kus hovädzieho mäsa je vhodný na grilovanie. Najlepšou voľbou je skutočne mäsiar, ideálne taký, ku ktorému chodíte pravidelne nakupovať a ktorý vám poradí podľa toho, čo sa zrovna chystáte pripraviť. Ak ho máte, gratulujeme! Čiastočne máte vyhraté.
Na pravý steak je vhodné len hovädzie mäso, žiadne iné. Dôležité je tiež, aby prešlo dostatočným procesom zrenia, t. j. aspoň desať dní po zabití. Vtedy mäso zmäkne a získa výraznejšiu chuť. Ak ho kúpite skôr, na steaku si veľmi nepochutnáte. Vo všeobecnosti však platí, že čím dlhšie mäso zreje, tým lepšie. Kľudne aj niekoľko týždňov.
Realita je však často úplne iná. Niektorí výrobcovia sa snažia proces urýchliť a mäso čo najrýchlejšie predať. Zákazníci si potom kupujú nekvalitné, tuhé a vysušené mäso. Najlepším mäsom na steaky je sviečkovica alebo roštenka, ale dobré môže byť aj stehno.
Ďalším významným ukazovateľom je farba mäsa. Mohli by ste si myslieť, že najlepšie je svetlo červené, ale opak je pravdou. Uprednostnite vyzreté a odložené mäso, ktoré má tmavší odtieň a mierne hnedastú farbu. Takéto mäso sa bude na tanieri rozpadávať.
Okrem farby mäsa je dôležitá aj jeho hrúbka. Tenký steak sa veľmi rýchlo prepečie. Vyberte si mäso, ktoré je dostatočne hrubé a zároveň rovné zo všetkých strán. Uprednostňujte plátky hrubé aspoň 3 cm alebo viac.
Máme pre vás niekoľko tipov na grilovanie steaku. Akonáhle nakúpite to najlepšie mäso, je čas pustiť sa do samotnej pochúťky:
Najlepší a najpresnejší spôsob, ako určiť teplotu mäsa, je teplomer na mäso. Táto pomôcka na grilovanie sa vám bude pri príprave chutného steaku určite hodiť.
Na záver môžete mäso ochutiť bylinkami, soľou a korením podľa chuti. Podávajte približne po desiatich minútach, aby sa šťava v mäse dobre rozložila. A ak hľadáte tipy na grilovanie, nechajte sa inšpirovať na našej webovej stránke. Zvládnete pohostiť celú rodinu a priateľov. A potom jeden, dva, tri a na stôl môžete servírovať lahôdku, na ktorú nikto nezabudne. Tak veľa šťastia!