Vyberáme si gril diel druhý. Tentoraz sa pozrieme na grily na drevené uhlie

16. júla 2024 ∙ 5 min čítanie

Keď sa povie leto, čo si predstavíte? Slnko, dovolenka a predovšetkým grilovanie! Či už ste nováčik alebo skúsený majster grilovania, máme pre vás sadu tipov a trikov na výber grilu na drevené uhlie, ktorý vám prinesie dokonalé kulinárske zážitky. Tak sa pohodlne usaďte a poďme na to!

Prečo práve gril na drevené uhlie?

Plynové grily sú síce rýchlejšie a elektrické grily pohodlnejšie, ale gril na drevené uhlie má svoje čaro. Tá vôňa, ten dym... grilovanie je vlastne umenie. A ... niekto musí udržiavať tradície, že?

Záhradný gril - aká veľkosť je ideálna?

Pred kúpou grilu si premyslite, koľko ľudí zvyčajne pohostíte. Ak plánujete grilovaciu párty pre celé okolie, budete potrebovať niečo väčšie. Na rodinné stretnutia alebo večere pre dvoch vám postačí menší gril.

  1. Malé grily: Ideálne na menšie balkóny alebo terasy. Ľahko sa skladujú a prenášajú, takže si ich môžete vziať so sebou aj na výlet.
  2. Stredné grily: Perfektné pre rodiny alebo menšie skupiny priateľov. Ponúkajú dostatok priestoru na prípravu rôznych druhov mäsa a zeleniny.
  3. Veľké grily: Pre tých, ktorí milujú veľké grilovacie akcie. Ponúkajú veľa priestoru a zvyčajne aj viac funkcií. Sú praktické, ak grilujete naozaj každý víkend.

Materiál je základ

Chcete, aby váš gril vydržal niekoľko sezón? Siahnite po kvalitných materiáloch: liatina dokonale udržiava teplo, nerezová oceľ je odolná voči korózii a na terase vyzerá skvele - susedia budú závidieť!

  1. Oceľ: Oceľ je najbežnejší materiál, ktorý je odolný a cenovo dostupný. Uistite sa, že oceľ je dobre ošetrená proti korózii.
  2. Liatina: Výborne udržiava teplo, ale je ťažšia a náchylnejšia na koróziu, ak nie je správne ošetrená.
  3. Nerezová oceľ: Najodolnejší materiál, ktorý je ľahký a nekoroduje. Ideálny na grilovanie v akýchkoľvek podmienkach.

Pridané vybavenie alebo malý bonus

Pri výbere grilu sa pozrite na príslušenstvo a funkcie, ktoré ponúka. Môžu vám grilovanie uľahčiť a urobiť z neho príjemnejší zážitok.

  1. Regulácia vetrania: Umožňuje jednoduchú reguláciu teploty. Bez toho by ste mohli skončiť s kurčaťom čiernym ako uhoľ.
  2. Teplomer: Užitočný pomocník na dosiahnutie ideálnej teploty. Skvelý pre tých, ktorí nechcú pri každom otvorení poklopu prísť o všetko teplo.
  3. Popolník: Jednoduché čistenie je základom. Popolník vás behom chvíľky zbaví popola a nestratíte čas čistením.

Príslušenstvo ku grilu: grilovacie ihly a ďalšie vychytávky

Úspech grilovania a miera zábavy, ktorú táto kulinárska disciplína prináša, závisí aj od správneho príslušenstva. Čo by nemalo chýbať vo vašom grilovacom arzenáli?

  1. Grilovacie kliešte a obracačky: Dlhé nástroje na jednoduchú manipuláciu s potravinami, ktoré vás udržia v bezpečnej vzdialenosti od horúceho grilu. Hľadajte modely s ergonomickou rukoväťou a z materiálu, ktorý odolá vysokým teplotám.
  2. Grilovacie ihly sú nevyhnutným príslušenstvom na prípravu špízov, kebabov a iných grilovaných pokrmov. Kovové ihly sú odolné a opakovane použiteľné, zatiaľ čo drevené špízy sú lacné, pretože sú na jedno použitie.

TIP: Drevené špízy pred grilovaním nezabudnite namočiť, aby sa nespálili.

  1. Grilovacie rošty: Kvalitný grilovací rošt je základom. Liatinové rošty udržiavajú teplo a vytvárajú krásne odtlačky na mäse bez toho, aby sa mäso pripálilo.
  2. Podpaľovače: Uľahčujú založenie ohňa. Už žiadne škrtanie zápalkou a päťdesiat pokusov.
  3. Grilovacie rukavice: Chránia vaše ruky pred popálením.

Ako správne grilovať na drevenom uhlí

Teraz, keď už máte svoj vysnívaný gril, je čas naučiť sa správne grilovať. Drevo a drevené uhlie nie sú len palivo. Sú to prísady, ktoré dodávajú pokrmom nezameniteľnú chuť.

  1. Výber uhlia: Drevené uhlie je ideálne, pretože horí dlhšie a rovnomernejšie. Brikety sú skvelé na dlhšie grilovanie.
  2. Rozpáľte ho! Predtým, ako začnete grilovať, dajte drevenému uhliu čas, aby sa rozpálilo. Môže to trvať 20 až 30 minút. Správne zapálenie uhlia spoznáte podľa toho, že je pokryté bielym popolom.
  3. Čas a trpezlivosť: Grilovanie na drevenom uhlí si vyžaduje čas. Neponáhľajte sa a nechajte mäso dôkladne prehriať.

Tip na recept: Dokonalé steaky

Na záver pre vás máme tip na skvelý recept. Čo by to bolo za večerné grilovanie bez dokonalého steaku?

Ingrediencie:

  • 2 kvalitné hovädzie steaky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej
  • cesnak a rozmarín

Postup:

  1. Príprava: Vyberte steaky z chladničky a nechajte ich dosiahnuť izbovú teplotu. Potrite ich olivovým olejom a okoreňte soľou a korením.
  2. Grilovanie: Gril rozohrejte na vysokú teplotu. Steaky položte na gril a grilujte 4-5 minút z každej strany v závislosti od hrúbky steaku a požadovaného stupňa prepečenia.
  3. Odpočinok: Aby sa vám nepripálili bylinky a cesnak na grile, potrite steaky touto zmesou a s kvapkou olivového oleja až po grilovaní. Steaky nechajte 5 minút odpočívať, aby sa šťava rovnomerne rozprestrela.

Teraz už viete, ako si vybrať ten pravý gril na drevené uhlie a ako ho používať ako profík. Užite si letnú grilovaciu sezónu a nezabudnite, že najdôležitejšie je užiť si ju. Dobrú chuť a príjemnú zábavu!

Nezmeškajte zľavy ani novinky

Mám záujem o odber newsletteru

Zľavy

Výpredaj

Novinky

Odber je možné kedykoľvek odhlásiť